På denne side vil du kunne læse forskellige blog indlæg og kommentere på dem.

Skal hesten bedøves til tandrasp

05-12-2016 18:37

Ja altid, og dette synes jeg på grund af nedenstående. De tre vigtigste punkter, som der skal tænkes på er:
1: Personers sikkerhed
2: hestens sikkerhed
3: Der skal kunne udføres et ordentligt stykke arbejde

Hvad er bedøvelse egentlig?

Man kan skelne mellem den almindelige bedøvelse, som gør hesten træt men ikke mere end den stadig er stående og opmærksom på sine omgivelser. Den anden bedøvelse får hesten i fuld narkose, hvor den ikke er bevidst om sine omgivelser og ligger ned og sover. I det efterfølgende menes der den almindelige bedøvelse, hvor hesten er stående.

Hvor meget skal hesten have?

De fleste danske dyrlæger kombinerer to forskellige stoffer, når de bedøver en hest. Disse to stoffer bruges sammen, da det giver en meget sikker og godt virkende bedøvelse, som også er rimelig nem at dosere. Med nem at dosere mener jeg, at der skal meget til før, at det går galt og bedøvelsen virker som regel, så arbejdet kan udføres. Det kan selvfølgelig godt være, at man nogle gange gerne ville, at hesten var en lille smule mere eller mindre træt. Derudover er den selvfølgelig ikke lige træt over en længere periode da bedøvelsen lige så stille aftager i virkning.
Jeg hører ofte, at hesten kun skal bedøves som en pony, for det gjorde den sidste dyrlæge. Dyrlægerne kan sagtens give hestene forskellige mængder, så det den ene dyrlæge kalder ponydosis kan være noget helt anden for en anden dyrlæge. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvor meget og hvad dyrlægen gav sidst, hvis du ønsker den skal have det samme igen – eller mere/mindre.
Hvis der holdes øje med hesten og bedøvelsen doseres fornuftigt, skal der dog meget til før, at hesten fx vælter. Glat underlag kan være med til at øge risikoen for, at hesten vælter. I mine 9 år som dyrlæge har jeg måske haft fem heste som er væltet og alle sammen, når jeg og ejer ikke har været opmærksomme på dem. Jeg vil i perioden tro, at jeg har bedøvet over 6000 heste.

Bedøvelse af hest til tandrasp

Først og fremmest mener jeg ikke, at man (jeg) kan lave en ordentlig mundhuleundersøgelse/tandrasp uden, at hesten er bedøvet. Hesten står simpelthen ikke stille nok. En ordentlig forundersøgelse kræver for mig, at hesten er i ro og jeg kan bruge mundspærre, lys, spejl og mundhulekamera. Uden en ordentlig undersøgelse får du heller ikke et ordentligt resultat. Dette betyder også, at hesten ikke hurtigt kan tjekkes for, om den trænger til at få raspet tænder. Et hurtigt tjek betyder ofte, at hesten ikke er bedøvet og der kun bliver mærket på spidserne på de forreste kindtænder i overmunden. Dette fortæller ikke noget om tilstanden i resten af munden og kan derfor i store træk ikke bruges til noget. Det svarer nærmest til, at du går hen til skranken hos din tandlæge, åbner munden kortvarigt og spørger om du har huller eller andre problemer :-)


Rent sikkerhedsmæssigt for både dyrlæge og ejer mener jeg ikke, at der er nogen tvivl. Jo mere stille hesten står desto mindre risiko er der for, at vi kommer i klemme, bliver væltet, får mundspærre eller andet udstyr i hovedet og dermed undgår en eventuel tur på hospitalet. En hest som ikke er bedøvet til tandrasp, vil ofte trække sig tilbage. Dette gør den selvfølgelig fordi, at den ikke bryder sig om det eller er utryg ved situationen. Derfor får hesten en langt behageligere oplevelse, når den er bedøvet.
Når tænderne raspes, vil der altid være en risiko for, at der laves små sår i munden fra raspen. Med godt udstyr og god teknik, burde dette dog være meget begrænset. Når hesten er bedøvet står den stille og der er mere arbejdsro. Dette medfører også, at der er mindre risiko for, at lave skade med udstyret i hestens mund.
Nogle vil argumentere, at deres hest står helt stille når den får raspet tænder uden, at den er bedøvet. Dette er også muligt, men jeg har ikke selv prøvet, at jeg kan få en ikke-bedøvet hest til, at lægge hovedet på en hovedstøtte. Kan man ikke det, så mener jeg ikke, at der er ro nok til at lave en ordentlig mundhuleundersøgelse. Uden ordentlig undersøgelse har både du som ejer og hesten fået en behandling, som jeg vil vove at påstå ikke er god nok. Du har dermed brugt nogle penge, som du absolut ikke har fået fuld valuta for.
Bedøvelsen er forholdsvis hurtigt ude af kroppen igen. Efter ca. en time, vil hesten være frisk til at spise igen og som regel vil den kunne skridtes en tur samme dag og rides normalt dagen efter – selvfølgelig afhængig af, hvorfor den har været bedøvet. Du skal være opmærksom på, at der skal gå ca. en uge før, at den kan tage til stævne grundet doping pga. bedøvelsen.

Det økonomiske ved bedøvelse af hesten

Det økonomiske bør ikke være grund til ikke at få hesten bedøvet. Når jeg bedøver en almindelig stor hest er prisen for medicinen ca. 50 kr. inkl. moms. Hvis ikke man har råd til at ofre dette, så skal man nok overveje, om det er det rigtige at have hest :-) Stadig gælder det jo også, at det ikke bliver gjort ordentligt, hvis hesten ikke er bedøvet og dermed har du næsten spildt dine penge…
Konklusion på bedøvelse af hest til tandrasp
Hesten bør altid bedøves til tandrasp. Det giver en bedre undersøgelse, bedre mulighed for at lave arbejdet ordentligt, mindre farligt for dyrlæge og ejer, mindre risiko for skade på hesten og en bedre oplevelse for hesten. Der er en meget lille risiko for, at hesten vælter og det kan være, at ejeren skal holde lidt øje med den efter tandrasp afhængig af, hvor træt den er. Jeg mener klart, at fordelene langt opvejer ulemperne. Jeg plejer at sige, at kan du få en dyrlæge til at raspe tænder på din hest uden bedøvelse, så skal du finde en anden… - altså dyrlæge :-)


Kategori: Hestens tænder

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Hestetandklinikken | Ejlstrupvej 140, 4100 Ringsted  | Tlf.: 31530078 | jr@hestetandklinikken.dk