Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH)
EOTRH er en sygdom, der først blev beskrevet videnskabeligt hos heste i 2004 og ikke før 2008 blev sygdommen navngivet. Lidelsen har formentlig eksisteret længe, men man har ikke rigtig vidst, hvad det var, hestene fejlede, og tilstanden har ikke fået særlig meget opmærksomhed. Det er godt, at der er kommet fokus på denne tilstand, da sygdommen er meget smertefuld og har stor betydning for hestens almene vel. Hos Hestetandklinikken har vi meget erfaring med denne sygdom og rigtig god erfaring med behandlingen af den.
Hvad er EOTRH
Det er en sygdom, som rammer fortænder eventuelt hingstetænder. Yderst sjændent kan også de forreste kindtænder rammes. Man ved stadig ikke, præcis hvad der udløser sygdommen. Meget har været foreslået videnskabeligt, herunder infektioner med bestemte bakterier eller trykforhold på fortænderne som følge af bestemte vinkler eller lange tænder. Ingen af delene har vist sig at holde stik, og vi ved fortsat ikke, hvad der gør, at hestene får EOTRH og ej heller, om det er muligt at gøre noget effektivt for at forebygge lidelsen.
Som det fremgår af navnet på sygdommen, handler det om tandresorption og hypercementosis. Tandresorption betyder, at tanden (fra roden og ud efter) lige så stille går i opløsning. Det sker over længere tid og er meget smertefuldt for hesten. Tandresorptionen kan forårsage betændelsesreaktioner omkring tandroden, der kan give infektion i selve tanden og danne tandbylder med store mængder puds. Dette puds vil skabe overtryk og forsøge at komme ud, hvorved der dannes en såkaldt fistel, som er en udgang fra bylden, hvor betændelsen kan flyde ud. Fistlerne findes som små røde prikker i tandkødet over fortændernes rødder, hvor der sommetider vil komme betændelse ud, hvis man presser på tandens rod. Den massive infektion og betændelse omkring tandroden bidrager til yderligere resorption/opløsning af roden og løsning af tanden og lidelsen bliver således selvforstærkende.
Når roden går i opløsning og tanden bliver løs dannes der nogle gange materialet cement (hypercementosis betyder for meget cement) omkring roden. Cement er det materiale, der naturligt er med til at kitte tanden fast i knoglens alveole og overproduktion af cement er således kroppens måde at forsøge at sætte den løse tand fast igen. Det ekstra cement gør, at tandens rod misdannes og det kan se ud som om, der vokser en stor kugle på roden. Den misdannede rod vil presser inde i alveolen (der hvor tanden sidder i kæbeknoglen) og kan forårsage en deformitet af kæbeknoglen, som er meget karakteristisk.
EOTRH rammer oftest heste over 15 år, men kan også sjældnere ses ved lidt yngre heste. Lidelsen ses hos alle racer og begge køn, men der er umiddelbart en overrepræsentation hos islandske heste, hvilket betyder, at de får EOTRH lidt oftere end andre hesteracer. Hvorfor det forholder sig sådan ved vi heller ikke.
Symptomer
Der ses både fysiske og psykiske symptomer. I det tidlige stadie kan sygdommen være svær at opdage og findes måske kun, hvis man tilfældigt skal tage røntgen af hestens fortænder i anden anledening. I mere fremskredne tilfælde vil der ses tydelige forandringer i tandkødet omkring fortænderne. Ofte starter det ved de yderste fortænder i både over- og undermund og bevæger sig så gradvist ind mod midten.
- Rødme og hævelse i tandkødet
- Ømhed ved tryk på tandkødet
- Tilbagetrækning af tandkødet
- Misdannet tandkød
- Små blærer, som er kanaler fra tandroden (fistler), hvor der kommer betændelse ud
- Dårlig lugt fra tænderne
- Løse tænder
- Øget tandsten på tænderne
- Vægttab
- Hesten kan være nedstemt, virke trist
- Evt adfærdsændring (sur/aggressiv)
- Manglende accept af bid
- Taber krybbefoder
- Vil ikke bide gulerøder og æbler over
De ovenstående symptomer bliver ofte – desværre – kædet sammen med, “hesten er ved at blive gammel”. Det passer måske med hestens alder og der er tale om symptomer, der opstår gradvist og snigende. Det er forfærdentligt, når symptomerne misforstås på denne måde, da det egentlig handler om, at hesten går med kroniske smerter. Sygdommen skal behandles, så hesten kan få et bedre liv.
Hvorfor får heste EOTRH?
Man kender, som tidligere omtalt, desværre ikke årsagen eller den/de udløsende faktor(er) for sygdommen. Der er fundet nogle forskellige bakterier omkring rødderne på de dårlige tænder, men de samme bakterier kan også findes hos raske heste, så der er tvivl om hvor stor betydning, de har.
Behandling
Hestens tænder kan ikke gendannes, så når først der er forandringer på tandrødderne eller tanden er opløst nede fra og fuld af betændelse, kan tanden ikke blive normal igen. Ligesom vi ikke ved, hvad der udløser sygdommen, er der endnu heller ikke fundet effektive måder at bremse den på. Derfor er den eneste behandling, der på nuværende tidspunkt kan hjælpe disse heste af med deres kroniske smerter, at trække de dårlige tænder ud.
Det kan virke meget voldsomt og måske lidt aggressivt, men det er det eneste rigtige for hesten. Bliver tænderne ikke trukket ud, vil tilstanden kun forværres og hesten vil få mere og mere ondt. Før tænderne trækkes ud, tages der røntgenbilleder af fortænderne for at kunne afgøre, hvilke tænder der er påvirkede og derfor skal trækkes ud. Bagefter kan det også være nødvendigt at tage røntgen for at kontrollere, at hele tanden er trukket ud og der ikke sidder fragmenter af den ødelagte rod tilbage.
Det har været forsøgt at slibe noget af fortænderne for at lette hestens smerter. Teorien bag denne behandlingsmetode er, at hvis fortænderne ikke når sammen og får kontakt, når hesten tygger, så har den ikke ligeså ondt, når den æder. Dette er dog en meget dårlig løsning, da hesten stadig vil have meget ondt i sine tandrødder. Selv om de ikke bruger tænderne, er tænderne jo stadig syge og gør enormt ondt. Denne behandlingsform er derfor ikke effektiv og kan derfor ikke anbefales.
Efterbehandling efter operationen
De fleste heste spiser normalt samme dag eller dagen efter og skal bare have deres almindelige foder. Efter operationen får hesten selvfølgelig smertestillende medicin, typisk i ca. fem dage. Antibiotika er som udgangspunkt ikke nødvendigt, da de inficerede tænder jo er fjernet og risikoen for infektion i sårene er minimal. Vi oplever, at hestene heler rigtig godt uden antibiotikabehandling.
Tandkødet bliver ikke syet sammen efter operationen, og man kan ikke undgå, at der vil samle sig noget foder i hullerne, hvor tænderne har siddet. Disse huller kan med fordel renses hver 2.-3. dag afhængig af hestens temperament. Strå og foder i hullerne kan trækkes ud med en almindelig pincet eller måske bare med en finger. For nogle hesteejere fungerer det fint at skylle hullerne ved hjælp af en sprøjte eller vandslange. Efter 1,5-3 måneder vil sårene som regel være helet op og dækket af helt almindeligt pænt tandkød.
Det følelsesmæssige
Det er rigtig hårdt at få at vide, at ens hest skal have trukket en, flere eller måske alle fortænder ud. Det er vigtigt at huske på, at man fjerner en permanent smerte fra hesten og den derfor får det meget bedre end før operationen. Hestene lærer fint at spise græs uden fortænder, da deres læber er meget effektive – mange af dem har måske gradvist lært sig dette i fortvejen og ikke brugt fortænderne i mange år, da det har gjort for ondt. Hos nogle heste kan tungen hænge lidt ud af munden, da hesten ikke kan hvile tungen mod fortænderne når den slapper af. De fleste lærer dog at håndtere dette og vi oplever generelt ikke, at det er et problem for hestene. Enkelte heste kan også komme til at række tunge, når de rides.
Ofte er hesteejerens første reaktion, at det er synd for hesten at skulle leve uden fortænder. Vores erfaring er dog, at hestene har det langt bedre uden fortænder end med tænder, der gør ondt. Hestene vænner sig utroligt hurtigt til et liv uden fortænder og de kan både æde græs og være sociale, klø de andre heste osv uden tænder.
Du kan finde forskellige historier om heste med EOTRH og dele dine erfaringer med andre hesteejere på facebooksiden: Heste med EOTRH og fortandsproblemer.